Nie znam biegacza, który nie lubi słodkości dlatego moją kolejną propozycja dla Was są drożdżowe bułeczki z przepysznym i słodkim nadzieniem. Moje bułeczki z pewnością nie należą do tych najmniej kalorycznych przekąsek, ale przecież my biegacze nie musimy się o to martwić ;-)
Składniki na ciasto
- 125 ml (pół szklanki) mleka
- 65 g (1/4 opakowania) miękkiego masła
- 47 g (3 łyżki) cukru
- 7 g (1 opakowanie) suchych drożdży
- 270 g (2 szklanki) mąki tortowej
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 840 g (cztery średnie) jabłka
- 35 g (pół torebki) galaretki cytrynowej
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy masło, letnie mleko i jajko. Przez około 15 minut wyrabiamy ciasto, aż masa będzie jednolita. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto leży w ciepłym miejscu przygotowujemy nadzienie. Jeżeli nie macie ochoty bądź czasu bułeczki możecie nadziewać gotową marmoladą kupioną w sklepie. Jeżeli zaś macie chwilę możecie bardzo szybko zrobić własne nadzienie z jabłek, które zmieni bułeczki w przepyszne cudeńka.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do małego garnka i zagotowujemy. Gdy jabłka trochę zmiękną zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i nadzienie gotowe.
Wracając do ciasta. Gdy już podwoi swoją objętość formujemy bułeczki. Lekko je spłaszczamy nakładamy nadzienie na środek i zalepiamy. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość co zwykle zajmuje około 30 minut. Gdy bułeczki urosną i będą gotowe do pieczenia smarujemy je białkiem (będą wtedy ładnie rumiane). Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i wstawiamy bułeczki na około 20 – 25 minut.
Smacznego!