Twój własny baton energetyczny

Podczas treningu lub na zawodach zwłaszcza tych długodystansowych, biegacz musi uzupełniać energię. Doskonałym sposobem na to może być baton. Nie taki zwyczajny baton ze sklepu zwłaszcza ten z E-ulepszaczami, lecz własny zrobiony w domu z naturalnych składników baton energetyczny. W sklepach znajdziemy oczywiście mnóstwo propozycji, jeśli jednak poświęcicie mi chwile swojej uwagi pokaże Wam jak zrobić je sobie samemu w domu. Poza piekarnikiem nie będzie potrzebne żadne prądożerne urządzenie i zaraz postaram się Was do tego przekonać. Poniżej prosty przepis na batoniki energetyczne doskonałe na ulubione trasy biegowe.

Składniki

  • 50 g (2 łyżki) ziaren słonecznika
  • 50 g (2 łyżki) płatki migdałów
  • 50 g (3 łyżki) orzechów laskowych
  • 50 g (2 łyżki) rodzynek
  • 50 g (3 łyżki) płatków błyskawicznych żytnich
  • 50 g (3 łyżki) płatków błyskawicznych owsianych
  • 20 g (1 łyżka) żurawiny
  • 25 g (1 łyżka) masła
  • 2 łyżki miodu

Składniki wystarczą na 5 batoników.

Sposób przygotowania

Trasy biegowe: Baton energetycznyZiarna słonecznika, migdały, płatki żytnie i owsiane rozkładamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ziarna wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i podpiekamy przez około 10 minut. Mieszamy co kilka minut by nie doprowadzić do ich przypalenia.

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i miód. Gotujemy przez chwilę. Podpieczone płatki, migdały i słonecznik wsypujemy do miski i mieszamy razem z rodzynkami i żurawiną. Zalewamy wszystko roztopionym masłem i miodem. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.

Masę rozkładamy na blaszce i formujemy prostokąt. Dobrze dociskamy (najlepiej mokrymi rękami wtedy nic nam się nie będzie przyklejało) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.

Prostokąt kroimy na mniejsze batoniki. Jeden baton ma ok. 350 kcal. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *