Jak zrobić własny izotonik ?

Czym jest napój izotoniczny i dlaczego warto go stosować? Napój izotoniczny to element, który podczas treningu musi uzupełnić w organizmie poziom wody (tracimy jej z potem litr na godzinę),  elektrolitów oraz witamin i soli mineralnych. Powinien także uzupełnić węglowodany spalane podczas biegu.

Domowej roboty izotonik to doskonała alternatywa dla tych dostępnych w sklepie. Wykonując go samemu w domu będziecie mieć pewność, że nie będzie zawierał tych wszystkich ulepszaczy, antyzbrylaczy i sztucznych dodatków. Jeśli używasz izotonika do nawadniania podczas Twoich treningów to już na pewno wiesz, że w ciągu całego roku wypijesz go dużo i dlatego warto już teraz zastanowić się nad jego składem. Przeanalizujmy prosty przykład. Zakładając, że w ciągu tygodnia wykonujesz 4 treningi i na każdym z nich wypijasz 0,5 litra (w przypadku upałów ilość znacznie wzrasta) napoju izotonicznego w ciągu roku będą to aż 192 treningi i aż 96 litrów napoju. Nie wygląda na dużo ale jeśli przeliczymy to na ilość proszku, z którego przyrządzamy izotonik i który w siebie wsypiemy to będzie to prawie 7 kg. To robi już wrażanie!

Zrobienie podstawowego napoju izotonicznego nie jest skomplikowane, a produkty do jego zrobienia masz na pewno w domu lub najbliższym sklepie spożywczym. Poniżej przepis na najprostszy izotonik zrobienie, którego zajmie Ci parę minut. Tylko pamiętaj, sprawdź jak reagujesz na Twój napój izotoniczny zanim wybierzesz się na trasę biegową lub ważne zawody.

Składniki

  • 940 ml (4 szklanki) wody
  • 1 g (szczypta) soli kuchennej
  • 1 cytryna, ewentualnie grejpfrut lub limonka
  • 40 g (4 płaskie łyżki) cukru ewentualnie 40 g (4 płaskie łyżki) miodu

Taki zestaw z cukrem to około 180 kcal.

Dla tych co lubią soki modyfikacja powyższego przepisu:

  • 940 ml (4 szklanki) soku owocowego
  • 1 g (szczypta) soli kuchennej
  • 1 cytryna lub limonka

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy razem aż dokładnie się połączą.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *